Chockade svenskar i Riyad

Minst 29 människor dödades i nattens bombattentat i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Men dödssiffran kan komma att stiga. Under tisdagskvällen sade USA:s vicepresident Dick Cheney att över 90 människor kan ha dött i attentatet. Sprängdådet riktade sig mot utländska medborgare och genomfördes i ett bostadsområde där många anställda vid telekomföretaget Ericsson bor.
Sveriges ambassadör Åke Karlsson har idag inspekterat attentatsplatsen. – Just kring den plats där bomben detonerat var bostäderna fullständigt urblåsta och det är svårt att förstå att de människor som befann sig där vid den här tidpunkten överhuvudtaget undkom med livet i behåll. Ändå tyder mycket på att de flesta gjort det, säger Åke Karlsson. Hur ser situationen ut för de svenska medborgare som finns där? – Vi har nog klarat oss väl, om man får använda ett sådant uttryck. Vi har nu från ambassadens sida under dagen varit i kontakt med samtliga större arbetsgivare för svenska medborgare. – Vi har inga uppgifter om svenskar som är skadade. Det finns några som har fått lindriga skador, skärsår och så vidare, men ingenting allvarligt. Hur är stämningen bland svenskar och utlänningar i Riyad? – Man är chockad naturligtvis och betryckt. I och för sig kommer det här kanske inte som någon väldig överraskning eller blixt från klar himmel. Under senare tid har det ju varit föraningar om att en sådan här attack ändå skulle kunna inträffa. Men när det väl sker så är det klart att det ändå kommer som en chock. Kan det bli aktuellt att evakuera svenska medborgare från Saudiarabien? – Det är väl lite för tidigt att säga. Vi får väl bida tiden an här nu men det är klart att man ska aldrig utesluta saker och ting. Vi får hoppas att det inte ska bli något mer av den här typen av våldsdåd. – Det är ju inte heller osannolikt att en del lämnar landet på eget initiativ. Jag har hört många som har frågat sig om de verkligen ska vara kvar, säger Åke Karlsson.
Sten Sjöström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".