Persson snålare i sin hållning till Kommunals krav

Statsminister Göran Persson har engagerat sig i de Kommunalanslutnas krav på högre löner, även om budskapet varit varierande. Från uppmuntande rop från läktaren till bekymrade förmaningar om besinning och återhållsamhet.
Två veckor före valet talade han inför kommunalarbetare i Borås och sa att vården och omsorgen ska bli mönsterarbetsplatser och att det behövs 25 miljarder kronor till detta. Till att höja lönerna och till att ge alla möjlighet att jobba heltid. Han sa att han själv var oroad inför sin egen ålderdom och inte vill uppleva att de som vårdar honom när han blir gammal bara gör det för att de inte fått något annat jobb. Sparrad av vänsterpartiet och Gudrun Schyman var detta ett budskap som sedan återkom i valrörelsen. När kommunalarbetarförbundet i slutet av oktober sa upp sitt avtal fick de statsministerns stöd: – Det är klart att alla ser att det här finns ett behov av en långsiktig relativ förändring, sa han. Persson såg här ingen risk för att andra förbund skulle följa efter. Vi har gått in i en dämpad konjunktur och har ett annat klimat att föra förhandlingar i, var hans bedömning då. Men bara två månader senare varnade han för en inflationsbrasa om andra förbund följer Kommunals exempel. Från stöd till varningar När kommunal i april i år la strejkvarsel sa statsministern att det är sorgligt att man inte nått en uppgörelse och han uppmanade parterna att reflektera över om högre löner är förenligt med samhällsekonomin. Sedan dess har han utfärdat återkommande varningar för att höga löneökningar för kommunal kan leda till stegrade krav inom andra förbund och därmed starta en oönskad lönespiral. När strejken nu trappats upp har det bekymrade tonläget ökat: – Den är farlig och den kan vara väldigt svår att hantera när den blir så här stor så båda parter tar nu på sig ett stort ansvar, sa Göran Persson och fortsatte: – En strejk som får den här omfattningen och har pågått så här länge kan vara svår att hantera. Den har sin egen psykologi och sin egen dynamik, så jag beklagar djupt att man inte kommit överens. Från uppmuntande rop från läktaren och en bekymmersfri inställing till bekymrade förmaningar om besinning och återhållsamhet. En scenförändring på bara några månader.
Pontus Mattsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".