”Al-Qaida ligger bakom attacken”

Attacken i Saudiarabien bär al-Qaidas kännemärken. Det säger såväl USA:s utrikesminister Colin Powell, som amerikanska experter på terrorism.
För bara en dryg vecka sedan påstod Saudiarabiens inikresminister Prins Nayef att al-Qaida var försvagat eller kanske till och med utrotat i Saudiarabien. I natt kom al-Qaidas svar. Terrorexperter som länge uttalat sig nedlåtande om den Saudiska ledningens påståenden, säger nu att al-Qaida bevisligen är allt annat än försvagat. Attacken i natt var koordinerad, komplicerad och svår att genomföra i en hårdbevakad stad som just förberedde sig för att ta emot USA:s utrikesminister. Det är svårt att tro att det var en slump att dådet genomfördes i anslutning till Colin Powells besök, medan världspressen hade ögonen riktade mot Riyad. Al-Qaida-experten Peter Bergen säger att det knappast finns någon annan grupp som har kapacitet att genomföra denna typ av samordnade attacker. Al-Qaida har varnat för ytterligare attacker och för bara 12 dagar sedan utfärdade USA en varning till de 30 000 amerikaner som arbetar i Saudiarabien om en möjlig attack mot amerikanska intressen. Nattens attack var det första större terrordådet sedan Irakkriget inleddes.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".