Fortsatta oroligheter i Bolivia

Bolivias president har utfärdat undantagstillstånd i provinsen Pando, i Amazonas, sedan över elva människor dödats de senaste dagarna. Samtidigt finns tecken på att regeringen och de oppositionella provinsguvernörerna nu är beredda att förhandla.

Regeringen hävdar att de döda i Pando, de flesta bönder, var offer för en veritabel massaker i ett bakhåll organiserat av provinsguvernören Leopoldo Fernandéz anhängare.

Guvernören själv hävdar att det handlade om en sammandrabbning som provocerats fram av president Evo Morales anhängare. Nu, sen undantagstillståndet trätt i kraft, har militären tagit kontroll och oberoende organisationer som Röda Korset har kunnat börja undersöka vad det egentligen var som hände.

Även i de tre andra provinserna som skakats av oroligheter de senaste dagarna har situationen börjat normaliseras. Fortfarande är många vägar blockerade, flera flygfält är stängda och många officiella byggnader ockuperade, men våldet har dämpats.

Natten mellan fredag och lördag hölls också ett möte i presidentpalatset Quemada i La Paz mellan Tarijas guvernör Mario Cossio, som representant för de oppositionella guvernörerna, och vicepresidenten Alvaro Garcia Linera. Efter åtta timmars samtal sade man att grunden nu lagts för att kunna inleda verkliga förhandlingar.

På söndag hålls ett nytt möte, då förmodligen också president Evo Morales kommer att delta.

Andra latinamerikanska presidenter har beslutat att hålla ett krismöte i Chiles huvudstad Santiago på måndag för att stödja Evo Morales och den demokratiska institutionaliteten i Bolivia.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista