Italien

Flygbolaget Alitalia i krissamtal

Det italienska flygbolaget Alitalia riskerar att redan på måndagen stanna på backen på grund av stora ekonomiska problem. Företagets nya ledare Augusto Fantozzi säger efter nya förhandlingar med fack och utländska köpare att rekonstruktionsplanerna gått i stå.

Att få Alitalia att överleva har varit en prestigefråga för Italiens premiärminister Silvio Berlusconi. I samband med att han återvann makten i april lovade han att använda sina affärskontakter för att ordna upp krisen.

Men nu kan det konkursmässiga flygbolaget inte ens köpa bränsle och uppsägningar kan komma redan under måndagen. Alitalia garanterar inga flygturer efter söndagen.

Åtminstone sedan januari 2007 har det italienska flygbolaget varit till försäljning. I våras fanns efter många turer en överenskommelse med Air France - KLM, men överenskommelsen bröts när det blev regeringsskifte.

Silvio Berlusconi har velat behålla nationalklenoden italiensk och ett italienskt konsortium skulle nu köpa delar från det konkurshotade bolaget. Den gångna fredagen var slutdatum för en uppgörelse mellan köparna och facken om rekonstruktionsplanen men det gick åt pipan.

Italiens premiärminister Berlusconi har nu hastat till Rom för att själv medverka till en lösning.

I fredags landade påven i Paris i ett Alitalia-plan, men han måste kanske boka om returen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista