”Kommunpolitiker kan inte vara strejkbrytare”

Arbetsgivare kan inte vara strejkbrytare. Det är budskapet när arbetsgivarna i Kommun- och Landstingsförbunden nu vänder sig mot anklagelserna om strejkbryteri.
– Jag tycker väldigt illa om detta för det är ju felaktigt, säger Åke Hillman socialdemokratiskt kommunalråd i Västerås och ordförande i Kommunförbundets förhandlingsdelegation. – Vi som är kommunala förtroendevalda är arbetsgivare, det är vår rätt att upprätthålla driften och minimera skadeverkningar utav en konflikt. Det är inget strejkbryteri, det är fel. Varför kan kommunpolitiker inte vara strejbrytare? – Vi har ju rätt att utföra arbetet. Tycker du det är rimligt att socialdemokratiska kommunalare som strejkar förväntar sig solidaritet från socialdemokratiska kommunpolitiker? – Man ska vara klar över att strejken inte är mot vare sig socialdemokraterna eller vänsterpartiet eller vilka de nu är som styr i kommunen. Strejken gäller ju mellan två parter på arbetsmarknaden och arbetsgivarsidan har ju sin roll, sina skyldigheter och plikter precis som facket har. Känner du dig på något sätt kluven som dels arbetsgivare och dels socialdemokrat? – Ja, det är klart att det inte känns bra när det blir på det här viset men det är ju inte vi som sagt upp avtalet och det är inte vi som satt igång strejken. – Vi har en skyldighet gentemot våra medborgare och det är att upprätthålla driften utav skolor till exempel. Vi har en skollag som säger att barnen har rätt till sin skolgång, säger Åke Hillman.
Aina Jutterström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".