Livstids fängelse för tingsrättsbomben

Livstids fängelse för mord. Det blev domen mot de två män som stått åtalade för sprängattentatet utanför tingsrätten i Umeå i vintras, då en man dödades.
Det var i slutet av januari, i samband med en rättegång, som en bomb fastsatt på en cykel exploderade utanför Umeå Tingsrätt. En 37-årig man på väg in i tingsrätten skadades så svårt att han senare avled. Efter vittnesuppgifter kunde polisen samma dag gripa en 23-årig man. Och en månad senare greps ytterligare en man. Han skulle ha medverkat i samma rättegång som den man som avled av sprängladdningen. Båda männen åtalades och polis och åklagare hävdade i sin utredning att de två hade planerat och genomfört sprängningen tillsammans. Och att målet var att skada 37-åringen. Under rättegången vittnade en person om att han hade sålt sprängmedel till en av de åtalade. Den tekniska utredningen visade dessutom att båda männen, som nu dömts, hade rester av sprängmedel på sig. De två åtalade männen har hela tiden nekat till all inblandning i sprängningen och deras advokater menar att åklagarens bevisning inte håller. Men tingsrätten gick alltså på åklagarens linje och dömer båda till livstids fängelse för mord och allmänfarlig ödeläggelse. 33-åringens motiv var enligt tingsrätten hat och svartsjuka, medan rätten inte kunnat hitta något riktigt motiv för den yngre mannen.
Magnus Bergner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".