KI vill sänka räntan

De svenska räntorna kan sänkas kraftigt, det anser statliga Konjunkturinstitutet och hänvisar till ny statistik, som visar att inflationstakten har sjunkit rejält.
Upp till 75 punkter, eller 0,75 procentenheter, kan Riksbanken sänka stryrräntan med, säger Hans Lindberg, analyschef på Konjunkturinstitutet, till Ekonomiekot. Det är ny statistik för april månad som visar att inflationen har sjunkit drastiskt. Trenden är fortsatt sjunkande enligt konjunkturinstutet och på årsbasis ligger den nu på 2,3 procent. Och samtidigt visar siffror att konjunkturen blir svagare än vad man tidigare trott. KI sänker sin prognos från 1,5 procents tillväxt till 1 procent för i år. Och det är just kombinationen mellan låg inflation och en svag tillväxt som öppnar för en räntesänkning. Och det betyder lägre boendekostnader för den som har bolån med rörlig ränta. Samtidigt ser det ut som även de långa räntorna en tid framöver fortsätter att sjunka, enligt bland annat Nordeas och Handelsbankens senaste konjunkturprognoser. Kristian Åström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".