”Inte EMU-kampanj - bara folkbildning”

Nu har statsminister Göran Persson börjat åka runt och argumentera för ett svenskt medlemskap i EMU. Men han själv förnekar att han nu satt igång kampanjen. I stället handlar det om folkbildning hävdar han.
– Jag tänker resa runt lite så här under våren. Och jag har redan börjat. De som följer mig märker ju att det kvittar var jag är. Jag talar om de här sakerna i dag. Och det finns väldigt små kunskaper och väldigt många upplever en väldig brist på information. De känner sig lite förvirrade och har fortfarande inte tagit till sig att det blir en folkomröstning, säger Göran Persson. Statsminister Göran Persson var igår på besök i tre skolor i Stockholmsområdet för att träffa elever och prata om EMU. Bland annat besökte han en kockskola i Johanneshov och åt en trerätters lunch med bland annat fylld kyckling och en liten kaka efteråt. – Jag är mätt nu. Och kanske lite trött också, som man blir efter maten. Jag ska ändå tala om någonting som är lite knepigt och inte alldeles enkelt att reda ut. Eller också är det egentligen ganska enkelt. Det beror på hur man vill krångla till det, sa Göran Persson. Och sedan började Persson argumentera om EMU och talade om lägre räntor och bättre tillväxt. Och säger att hans bästa argument handlar om att Sverige inte kan stå utanför samarbetet varken ekonomiskt eller politiskt. Persson säger sig alltså märka en kunskapstörst efter EMU-information. Samtidigt som han alltså säger att ja-kampanjen inte riktigt är i gång. Å andra sidan har han inte hittat ett enda bra nej-argument hävdar han. – I en vanlig valrörelse måsta man som politiker, av och till, erkänna att oppositionen har rätt. Även om man inte gör det offentligt. Här känner jag att det inte finns ett enda argument mot som jag tycker är varken vackert eller hållbart. Att socialdemokraterna nu tidigarelagt sin kampanj har bland annat att göra med dåliga opinionssiffror för ja-sidan. Nej-sidan har runt 50 procent i opinionsmätningarna och ja-sidan runt 40 procent. Och får man tro Pioni Poudagjan, som pluggar till kock på Stockholms Hotell och Restaurangskola, så biter nog Perssons argument. – Jag hade tänkt rösta nej mot det här. Vad var det som fick dig att ändra dig? – Han berättade ju en massa om hur ekonomin kommer att bli här i Sverige. Och han sa att det skulle bli mycket bättre. Och det behövs ju för de flesta också att det ska bli bättre ekonomi här i Sverige, sa Pioni Poudagjan.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".