Afghanska män chockas av kvinnliga piloter

I Afghanistan har kvinnorna en mycket undanskymd roll i samhället, även nu efter talibanernas fall. Men det finns undantag. Det afghanska flygvapnet har numera två kvinnliga piloter som återvänt till hemlandet efter år av exil.
När jag lyfte med min helikopter igen, för första gången på sex år, kände jag mig både lycklig och sorgsen, säger kapten Latifa. Helikopterpilot i afghanska flygvapnet. Glad över att få flyga igen, sorgsen över att afghanska kvinnor fortfarande har så begränsade möjligheter. Kapten Latifa och hennes syster Lailema, de använder bara ett namn, är så vitt känt de enda afghanska kvinnliga piloterna. De har alltid vägrat bära burka. Och under talibanernas extrema kvinnoförtryck gick de i exil i Iran. Det var deprimerande att inte kunna flyga. Att inte kunna hjälpa sitt folk, säger Latifa. De utbildades till piloter under den tid när Afghanistan hade en Sovjetstödd regering där kvinnor hade rätt till yrkesutbildning. Det senaste året, när hon kunnat jobba igen, har hon fått flyga räddningsuppdrag till otillgängliga delar av landet. Och även fraktat runt afghanska regeringsfigurer. Här, i ett hörn av Kabuls flygplats, verkar de vara väl accepterad av sina manliga kollegor. Men de verkar lite besvikna över att de inte fått någon direkt uppmuntran från Hamid Karzais regering. I ett klimat där en del afghanska ledare kräver striktare islamisk disciplin, verkar regimen inte intresserad av att använda systrarna Latifa och Lailema som föredömen för unga afghanska kvinnor. Lailema säger att hon och Latifa, och deras manliga kollegor, bara får flyga ett par tre gånger i månaden. Afghanistans flygvapen har en skriande brist på utrustning och deras gamla ryska MI-17 helikoptrar står ofta på verkstaden. Kapten Lailema säger att afghanska män, som ska flyga som hennes passagerare, ofta ser chockade ut när de upptäcker att piloten är en kvinna. Hon säger att hon drömmer om den dag när det är normalt med kvinnor i arbetslivet.
Nils Horner, Kabul
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".