Amerikaner uppmanas lämna Saudiarabien

Efter terrorattackerna i Riyad i Saudiarabien har USA:s utrikesdepartement beslutat att evakuera sin personal i landet. Attackerna krävde enligt saudiska myndigheter 29 människors liv.
Bara den allra nödvändigaste diplomatiska personalen ska stanna kvar i Saudiarabien. Övriga anställda och alla anhöriga ska evakueras, enligt det amerikanska utrikesdepartementet. Skälet är enkelt, rädsla för nya terrorattacker. Myndigheterna här i USA upprepar också uppmaningen till alla amerikaner att skjuta upp eventuella planerade resor till Saudiarabien och råder de som redan befinner sig där att överväga att omedelbart lämna landet. Det sker bara ett par veckor efter att försvarsminister Donald Rumsfeld meddelat att USA, nu efter krigsslutet i Irak, beslutat dra bort merparten av de tusentals soldater som funnits i Saudiarabien sedan det förra Gulfkriget i början av 90-talet. Ansträngda relationer länge Han talade om ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Men relationerna mellan de två länderna har varit ansträngda länge. Bushregeringen har bland annat varit missnöjd med vad den anser vara bristande saudiskt stöd för just Irakkriget och bristande samarbetsvilja i utredningen av terrordåden den 11 september, trots att 15 av de 19 kaparna var saudiska medborgare. I USA fortsätter spekulationerna om vem som låg bakom terrordåden i Riyad, och i princip alla, utan undantag, riktar sina misstankar mot Al-Qaida. En säkerhetspolitisk kommentator sa att om terrororganisationen ligger bakom dådet så är den på väg att lyckas med en av sina målsättningar, nämligen att få alla amerikaner att lämna Saudiarabien. Terrorattacken har också redan lett till inrikespolitiska motsättningar. Senator Bob Graham, som är en av demokraternas presidentkandidater och skarp kritiker av president Bush åtgärder för att stoppa terrorism, anser att dåden bevisar att Al-Qaida har lyckats bygga upp sin styrka igen, medan Bushregeringen varit alltför upptagen med kriget i Irak.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".