Ericsson drar ner inom forskning och utveckling

När telekombolaget Ericsson ska minska antalet anställda med 7 000 är det inom forskning och utveckling den största neddragningen kommer att ske. Enligt uppgifter till Ekot kommer 5 000 jobb att försvinna inom det området.
I dag jobbar 20 000 anställda inom den del av Ericsson som kalla för Forskning och utveckling. Omkring 500 av dem forskar för att hitta nya framtida telekom-produkter. Resten 19 500jobbar inom det som kallas Utveckling, vilket innebär att de utvecklar och anpassar de produkter Ericsson redan nu säljer. Men när nu Ericsson skall fortsätta att spara och minska personalstrykan med ytterliggare 7 000 personer är det just Forskning och utveckling, som kommer att få ta den stora smällen. Där försvinner 5 000 jobb under det närmaste året. Hur många som får gå i Sverige är inte klart än, men troligen drabbas Stockholmsområdet hårt där mycket av utvecklingsverksamheten finns. Minskad försäljning befaras Ett av skälen till att just Forskning och utveckling kommer att drabbas hårt är att Ericsson befarar att försäljningen kan komma att minska ytterliggare i år. Mellan 15 och 17 procent av företagets försäljning skall gå till Forskning och utveckling framöver, enligt tidningen Ny Teknik. Med minskad försäljning betyder det mindre pengar till just Forskning och utveckling.
Thorbjörn Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".