Ökat intresse för fritidshus

Efterfrågan på fritidshus har varit stor dom senaste åren och priserna har stigit kraftigt. Och den här utvecklingen har på många håll fortsatt även i början av det här året. Och några fastighetsmäklare säger att oro för att åka utomlands gör att folk satsar på ett fritidshus i Sverige istället.
Fastighetsmäklaren Per Efverlund i Kungshamn har upplevt ett fantastiskt sug efter fritidshus sen i mitten av april och flerdubblat sin försäljning jämfört med samma tid förra året. Till viss del beror ökningen på vad som händer i omvärlden, säger han. Också ett par andra av det 30-tal mäklare runt om i landet som vi har ringt upp säger att dom haft kunder som nämner lungsjukdomen sars och terrordåd som motiv till att dom väljer att köpa fritidshus i Sverige i stället för att åka utomlands. Andra förklarar det ökande intresset för fritidshus med att det i en tid av osäkra börser skulle vara en säker kapitalplacering på sikt och att räntorna just nu är låga. En annan vanlig förklaring är att fritidshus allt oftare köps för att bli permanentbostad. Men fritidshusmarknaden varierar mellan olika delar av landet. Västkusten, Gotland, Dalarna och Norrbotten till exempel är områden där mäklarna säger att det är klart större efterfrågan än för ett år sen medan flera mäklare i Stockholmstrakten pratar om att försäljningen av fritidshus har gått lite trögare hittills i år. När det gäller priserna på fritidshus så har dom i genomsnitt stigit under våren men också här så skiljer det sig mellan olika delar av landet - förutom när det gäller dom dyrare husen - där har priserna istället gått ner på dom flesta håll och liksom sina mäklarkolleger förklarar Per Efverlund det med negången på aktiemarknaden. Dels av dom som vill flytta ut från stan efter pensioneringen eller och det gäller speciellt Stockholmstrakten så bosätter sig unga familjer fritidshus eftersom dom inte har råd att köpa vanliga villor. Sedan kan det också variera inom samma område. Till skillnad från övriga Bohuslän så upplever Strömstadsmäklarna ingen ökning. Dom säljer mest till norrmän och sämre konjunktur och ökad arbeslöshet i Norge har gjort att färre norrmän är beredda att köpa fritidshus. Också i Stockholmstrakten pratar flera mäklare om en trögare fritidshusmarknad och förklarar det bland annat med ökat antal varsel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".