ÖB: Problemen för försvaret lösta

Överbefälhavaren Håkan Syrén kommenterar nu för första gången den borgerliga regeringens besked om att försvaret får föra över pengar från materielinköp till förband och internationella insatser. Enligt honon är nu de allvarliga problem som han såg för försvaret till stor del lösta.

– När det gäller förbandsanslaget, personalkvaliteten och kvaliteten i övningar i det internationella sammanhanget löser det en hel del, säger Håkan Syrén.

I våras konstaterade försvaret att det fattas 1,5 miljarder kronor i budgeten för förbanden, och därför diskuterades nedläggningar av en rad regementen, kortad värnpliktsutbildning, slopade övningar och mindre användning av försvarets fartyg och flygplan.

Regeringens besked i helgen om att 2,2 miljarder kronor får föras över från försvarets materielbudget till den dagliga verksamheten minskar nu trycket på försvaret.

Men samtidigt är Syrén orolig över de slopade materielinköpen och vad de är för några projekt som berörs.

– Det har jag inte klart för mig exakt vad det är.

Vad är det som måste fredas?

– Det är sådan materiel som används just nu i våra utlandsmissioner. Det kan vara personlig utrustning som används av den enskilda soldaten.

När det gäller de stora övergripande vapensystem kan det ryka saker med den här besparingen?

– Jag kan inte utesluta det.

Enligt regeringen ska inte några förband läggas ner framöver. Inom försvaret har däremot ledande företrädare menat att det är nödvändigt att slå samman utbildning av värnpliktiga på olika orter för att få den mer effektiv. Syrén tror att en del förändringar ändå kan göras.

– Det går att effektivisera, även när det gäller bestämmelsen om vilka orter vi ska vara på. Men inom den ramen går det också att göra successiva förbättringar.

På vilket sätt då?

– Man kan ha parallella utbildningar på flera förband, man ser över det och gör det på ett annorlunda sätt.

Tidigare har försvaret menat att en diskussion bör föras om vilka trupper Sverige ska kunna sätta upp vid en kris och om utbildningssystemet.

På vilka orter utbildningen ska finnas blir då en naturlig följd av den diskussionen. Nu börjar ändå regeringen med utbildningssystemet i form av regementsorterna.

– Man kan ha synpunkter på att man slår fast en förbandsorganisation här hemma innan man i inrikespropositionen klarat ut vad det är vi ska åstadkomma och vilken förmåga vi ska ha här hemma och där ute. Men nu är budskapet tydligt och vi måste rätta oss efter det, säger Håkan Syrén.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista