Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidigare vd för SR föreslås bli styrelseordförande

Efter tumultet på Sveriges Radio kom moderaterna på onsdagen med sitt förslag på vem som ska ersätta den avgående styrelseordföranden Marika Ehrenkrona.
– Vi föreslog Ove Joansson, tidigare radiochefen, säger Gunnar Hökmark representerar moderaterna i Sveriges Radios ägarstiftelse. Varför har ni fastnat för honom? – Kompetens och han har en erfarenhet i företaget som kommer vara viktigt i den situation det kommer vara med en helt ny styrelse. – Och han har en syn på media som innebär att han har sett under mycket lång tid de förändringar som har skett i medielandskapet och vikten av att skickliga public service företag kan anpassa sig och dra nytta fördelarna av det. De största riksdagspartierna har delat upp rätten att föreslå namn till Sveriges Radio (SR) och Sveriges Television (SVT) och Utbildningsradion (UR). Socialdemokraterna har ordförande i SVT Allan Larsson, folkpartiets Birgitta Rydell är ordförande för UR och nu kommer alltså den förre Sveriges Radio–chefen Ove Joansson att utses av regeringen imorgon till ordförande för SR. Det är formellt regeringen som beslutar om ordförande och en suppleant i styrelsen. Övriga styrelseledamöter utses av Sveriges Radios ägarstiftelse vid en extra bolagsstämma den andra juni. Moderaterna väljer nu en icke politisk lösning för att få ordning på problemen i Sveriges Radio. Gunnar Hökmark tror inte heller att det kommer att bli några svårigheter för en ny vd att jobba med en före detta vd som styrelseordförande. – Där tror jag det är en viktigt sak att han inte är den avgående vd:n utan att det finns en lång tid bakom. Ove Joansson har inte hållit i olika projekt och har inga speciella ”darlings” som pågår just nu i företaget. Så jag tror han har ett lagom avstånd till det samtidigt som han har erfarenhet, säger Gunnar Hökmark.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".