Nya regler slår hårt mot kulturarbetare

Den nya 75-dagarsregeln för deltidsarbetslöshet kan slå hårt mot de svenska kulturarbetarna. Ungefär hälften av Teaterförbundets arbetslösa medlemmar, 850 personer, riskerar att bli utan ersättning. Deras enda möjlighet till fortsatt a-kassa blir då att sluta arbeta helt och hållet.

En av dem som inom kort riskerar att förlora sin ersättning är operasångaren Peter Nygren.

– Det är otroligt tråkigt när folk ringer och frågar om jag vill jobba och jag vill men inte kan på grund av de regler som finns på a-kassan.

Peter Nygren sjunger just nu rollerna som Eisenstein och Frosch i Operahuset Reginas uppsättning av Läderlappen i Stockholm. Men tidigare har han levt ett kringflackande liv och har haft kortvariga anställningar på olika teatrar och operahus runt om i Sverige.

Så ser det ut för de flesta svenska skådespelare, bara cirka tio procent av Teaterförbundets medlemmar har en tillsvidareanställning, Så många är beroende av att kunna få a-kassa mellan de korta kontrakten.

Tidigare räknades det som om skådespelarna arbetade heltid, men enligt de nya reglerna så kan personer med kortvariga anställningar istället anses jobba deltid, och därmed så kan de snabbt förlora sin arbetslöshetsersättning.

I början av april i år infördes den så kallade 75-dagarsregeln som innebär att deltidsanställda bara kan få a-kassa i upp till 75 dagar.

Teaterförbundet har i för närvarande nästan 850 medlemmar som inom kort riskerar att bli utan deltidsersättning. Deras bästa alternativ rent ekonomisk skulle då vara att helt sluta jobba. Då kan de nämligen få ersättning i upp till 300 dagar.

– De ser ju det här i slutändan som en form av yrkesförbud, att man tvingas lämna branschen. Vi ser redan idag att personer gör det för att man inte ser möjligheten att försörja sig långsiktigt, säger Jaan Kolk, förbundsdirektör på Teaterförbundet, som pratat med många uppgivna medlemmar om de nya reglerna.

Operasångaren Peter Nygren är ännu inte beredd att sluta, men säger att det är ett alternativ han funderat över.

– Absolut. Det blir ju tanken därför att jag känner att man jobbar i motvind ändå inom kulturen. Det är en tuff bransch. Lägga av kommer jag aldrig att göra, men kanske ändra spår lite grann.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista