Ryssland och USA närmare varandra efter attentat

Både Ryssland och USA drabbades hårt i samband med terroristattackerna i Saudiarabien och Tjetjenien i veckan. Paradoxalt nog kan just dess attacker bidra till ett närmande mellan länderna igen efter dispyten om Irak.
Just nu befinner sig USA:s utrikesminister Colin Powell i Moskva för den ryska ledningen. Det här var ett planerat besök sedan tidigare där de båda ländernas utrikesministrar ska förbereda det kommande toppmötet mellan presidenterna Putin och Bush i ryska St Petersburg om några veckor. Ett känsligt möte med tanke på att länderna stått ganska långt ifrån varandra på senare tid. Gemensamt hot Veckans tragiska nyheter om de förödande attentaten på måndagen i Tjetjenien och på tisdagen i Saudiarabien ger plötsligt både USA och Ryssland möjligheten att samlas kring en fråga som förenar länderna. Redan igår utnyttjade den ryska presidenten tillfället att prata om det gemensamma hotet USA och Ryssland när han träffade NATO:s generalsekreterare George Robertsson. Nato– sade å sin sida att just terroristhotet har fört Ryssland och NATO närmare varandra. Förbittrad stämning Samtidigt som den ryske utrikesministern Ivanov och Powell just nu träffas, och ska behandla känsliga frågor som har förbittrat stämningen mellan länderna, så har man alltså en ansiktsräddande möjlighet att visa enighet i fråga om den globala terrorismen. Eller som den ryska tidningen Vremja Novosti fastslår på onsdagen i en rubrik terroristaktionerna i Tjetjenien och Saudiarabien ger möjlighet till närmande. Man kan låtsas att man har glömt att alla de bittra uttalanden som gjordes i samband med Irak–kriget och istället ta ett nytt avstamp som för samman länderna för att senare gå vidare med de svåra frågorna. Att Ryssland vill en normalisering i förhållandet till USA är tydligt, på onsdagen väntar det ryska parlamentets underhus duman ratificera det senaste kärnvapennedrustningsavtalet som båda presidenterna kom överens om redan för ett år sedan. De ryska parlamentarikerna skulle ha röstat igenom frågan redan för en och en halv månad sedan men valde symboliskt att vänta i en slags protest mot USA:s krig mot Irak.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".