Gravida bör få ersättning föreslår RFV

Riksförsäkringsverket, RFV, vill införa en graviditetsersättning som gäller för alla kvinnor. Idag får tre fjärdedelar av alla gravida kvinnor någon form av ersättning från socialförsäkringen innan de föder. Det visar en ny studie som RFV gjort. Skillnader inom landet i bedömningarna gör att en tredjedel tvingas ta av föräldrapenningen redan under graviditeten.
– Många tar av sina föräldrapenningdagar och därmed inte kan tillbringa tid när barnet väl är fött och det är många kvinnor som vill göra det, säger Ann Eva Askensten, enhetschef vid RFV. Vilka skulle gynnas mest av det här som ni föreslår? – Kvinnorna. För kvinnorna är det här förslaget det allra viktigaste. Det handlar om kvinnor i hela landet och alla kvinnor i barnafödande ålder. De flesta föder väldigt få barn, vi föder 1,6 barn per kvinna i Sverige det vill säga en eller två gånger i livet, det handlar om en till två månader. Vilka problem ser ni med det ersättningssystem som finns? – Vi ser att det finns stora regionala skillnader när man tittar på vilka förmåner man beviljar i olika län. Det totala behovet av ersättning och vila i graviditetens slutskede verkar vara ungefär detsamma i hela landet, men fördelningen mellan sjukskrivning, havandeskapspenning och föräldrapenning varierar.
Robert Sennerdahl
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".