Sträng sekretess när spionrättegång inleddes

På onsdagen inleddes rättegången mot de tre män som misstänks för att ha lämnat ut företagshemligheter från telekomföretaget Ericsson. En av männen, den huvudmisstänkte, greps när han träffade en rysk underrättelseofficer i en förort till Stockholm i höstas.
– Företagsspioneriet är att bedöma som grovt då detta har varit av särskild farlig art avsett betydande värde och inneburit eller varit ägnat synnerligen kännbar skada, sa chefsåklagare Tomas Lindstrand när han inledde förhandlingarna. Det var mycket sträng sekretess i dag när förhandlingarna mot de spionmisstänkta männen inleddes. Tre anställda från Ericsson var på plats i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt men ville inte uttala sig, och det är fortfarande oklart för allmänheten hur stor skada de misstänkta anses ha åsamkat både Ericsson och eventuellt rikets säkerhet. – Jag har påstått att röjandet av de här uppgifter för främmande makt kan medföra men och längre än så kan jag inte gå, jag kan inte besvara dins fråga med mer än detta. Det kan medföra men påstår jag, säger Thomas Lindstrand. Två av männen, som arbetade på Ericsson, lämnat över uppgifter till den huvudmisstänkte under en längre period förra året. 46-åring ska enligt åklagaren sedan ha lämnat uppgifterna till rysk underrättelsetjänst, men samtliga åtalade förnekar brott idag. 46-åringens advokat Ola Salomonsson säger att mannen samlat uppgifter till en egen databank för framtida konsultuppdrag, och han visste inte att männen han träffade var ryska agenter. Hur förklarar han pengarna som satts in på kontot efter mötet? – Man har alltså gjort en utredning om ekonomin och jag vill påstå att det kommer han att kunna förklara. Det är inga orimliga summor det är frågan om, säger advokat Ola Salomonsson. Förhandlingarna kommer i fortsättningen att föras bakom stängda dörrar.
Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".