S kritiskt till ny skattesänkning

Regeringen förslår sänkta inkomstskatter med 15 miljarder kronor nästa år. Det meddelade de fyra borgerliga partiledarna på tisdagen. Men oppositionen säger nej till nya inkomstskattesänkningar.

I och med den nya sänkningen, det tredje steget i det så kallade jobbskatteavdraget, har regeringen sänkt inkomstskatterna med 65 miljarder kronor sammanlagt, eller två procent av BNP.

Jobbskatteavdraget gäller enbart dem som har arbete. Arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer är undantagna.

Beskedet i dag är också att gränsen från när man ska betala statligt skatt höjs. Gränsen ska gå vid en månadsinkomst på 31 700 kronor, och den skattesänkningen gäller alla typer av inkomster.   

Det här är moderaternas ursprungsförslag, och numer alltså regeringen.

– Vi vill att flera ska få den stimulansen att gå från arbetslöshet till arbete, men också därför att det är svårt ekonomiskt. Vi har fått höga energipriser och höga livsmedelspriser och det tar i plånboken, särskilt om man har små marginaler, säger centerns partiledare Maud Olofsson.

Socialdemokraterna säger nej till regeringens nya förslag, även om man i stort accepterat de tidigare skattesänkningarna.

– Vi tycker att det är märkligt att man förslår mer av samma politik som förut, som har misslyckats när det gäller jobbskapandet. Så vi kommer att avvisa detta. Dessutom är det väldigt orättvisa förslag, det vidgar klyftan till pensionärerna igen och det går mest till dem med de högsta inkomsterna, säger partiets ekonomiske talesman Tomas Östros.

Ni har tidigare kritiserat de båda steg hittills i inkomstskattesänkningarna som regeringen redan har genomfört på samma grunder, men nu accepterar ni dem. Hur går det ihop?

– När regeringen väl får genomföra sin politik, när de har majoritet i riksdagen, då förändrar de verkligheten. Det innebär att vi inte vill gå in med stora skattehöjningar på inkomstsidan i ett läge då ekonomin är i avmattning, det är en väldig skillnad.

– Däremot är det helt fel politik att lägga ytterligare stora skattesänkningar som inte ger fler jobb och som dessutom är orättvist fördelade.

Tomas Östros uppmanade också regeringen att regelmässigt informera oppositionen om hur regeringen bedömer läget på de finansiella marknaderna. Det är särkslit viktigt just nu, anser socialdemokraternas ekonomiske talesman.

Östros tycker att bättre sätt än generella skattesänkningar för att stimulera ekonomin vore sänkta avgifter till a-kassan.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se