Amnesty kräver utredning om våldtäkter

En stor del av alla anmälda våldtäkter leder aldrig till åtal. Det skriver Amnesty i en ny rapport och kräver en oberoende granskningskommission som ska ta reda på varför inte fler åtalas och döms för våldtäkt.

– En majoritet av de anmälda våldtäktsfallen läggs ner och leder inte till åtal, säger Katarina Bergehed som har skrivit rapporten ”Fallet Nedlagt”:

Det handlar om våldtäkter mot flickor och kvinnor över 15 år. Mörkertalet är stort, de allra flesta våldtäkterna polisanmäls aldrig, skriver Amnesty i sin rapport. Och av de fall som anmäls är det få som leder till åtal, av förra årets drygt 3 500 våldtäktsanmälningar var det knappt 13 procent som ledde till åtal.

En förklaring är brister i polisutredningarna, säger Katarina Bergehed:

– Det handlar om hur man förhör och möter en våldtagen kvinna. Det finns brister vad gäller förhör med den misstänkte och ibland förhör man inte misstänkta personer över huvud taget.

Enligt Amnesty handlar det ofta om vem det är som anmäler en våldtäkt, vissa kvinnor blir inte trodda.

– I synnerhet unga, tonårstjejer har svårt att få sina fall vidare i rättsprocessen. Och det kan handla om kvinnor som kommer från Östeuropa eller Asien, det kan vara psykosocialt utsatta personer som missbrukare, hemlösa eller psykiskt funktionshindrade kvinnor.

Amnesty vill nu att regeringen ska tillsätta en granskningskommission som ska ta reda på varför inte fler våldtäktsutredningar leder till åtal och fällande domar:

– Vi menar att det är helt centralt att man nu börjar titta på de här frågorna på ett systematiskt och ett omfattande sätt så att man verkligen kan analysera vilka bristerna är och om det finns systematiska mönster i detta och vad man i så fall kan göra åt det här, säger Katarina Bergehed, Amnesty.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se