Äldre ska lösa personalbrist inom vården

För att lösa den hotande personalbristen inom vården tycker facket, Vårdförbundet, att det viktigaste är att förmå de äldre att stanna kvar längre i arbete. Det är viktigare än att locka unga till vården.
– Vi har bra antal sökande till utbildningarna men det kommer inte att räcka till ,vi kan inte öka antalet utbildningsplatser så mycket så att det skulle räcka, säger Vårdförbundets ordförande Eva Fernwall när vårdstämman inleddes i dag i Stockholm. – Dessutom är det så att de äldre har mycket lång erfarenhet som vi behöver för att kunna ta in de unga i yrket. Vad ska man då göra för att få de äldre att vilja stanna längre? – Man vill ha möjlighet att gå ned i arbetstid när man är 65 år men man måste också få påverka sitt arbetstempo. Man har inte samma fysiska ork att jobba på i samma sätt som man gjorde när man var 30 år, säger Eva Fernwall. Tungt jobb Att jobbet är tungt är huvudskälen till att en stor andel sjuksköterskor och andra medlemmar inom Vårdförbundet inte tror att de kommer att orka fram till 65. Det här visar en undersökning bland medlemmarna som är 50 år och äldre. Eva Fernwall tror inte att bättre arbetsförhållanden för de äldre anställda behöver kostar något för arbetsgivarna. – Jag tror att det här är en utav de saker vi kan tjäna pengar på. Får vi fler att stanna till 65 år så innebär det minskade kostnader när det gäller rekryteringar. Det kostar oerhört mycket om vi hela tiden ska ta in nytt folk, så jag tror att det är tvärtom att det här är ett av de mest effektiva sätten faktiskt använda våra resurser bättre. Vill inte strejka Inte bara bättre arbetsförhållanden utan också högre lön nämns i undersökningen som villkor för att jobba kvar ordinarie pensionsålder. Eva Fernwall förordar inte strejk för att få ett bra avtal, som fackförbundet Kommunal, utan hon tror mer på lokala förhandlingar och mer av individuella löner. Eva Fernwall vill inte kritisera Kommunals konflikt och bland de tusentals sköterskor som deltar i tre dagars seminarier på vårdstämman är stödet för Kommunal starkt. Vivianne Werner och Helen Fagreus är sjuksköterskor. – Jag tycker de gör helt rätt i att strejka för jag tycker att deras löner är oskäliga, – Jag har själv varit kommunalarbetare och vet hur låga löner de har. De har inte så stor chans att komma upp utan jag tror strejk är det enda för dem, säger Tror du att de kommer få igenom sina krav? – Inte alla krav det tror jag inte, jag tror det är för tufft tyvärr. Hur ska man då göra för att få upp lönerna? – Jag vet inte, det känns som en maktlöshet, säger Vivianne Werner och Helen Fagreus.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".