Omvärlden i fokus när riksdagen öppnade

Krisen i Georgien, Sveriges beroende av våra grannländer inom EU och Sveriges förmåga att möta den internationella finanskrisen var några av punkterna i statsminister Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring vid riksdagens öppnande. 

– Rysslands angrepp på Georgien belyser ytterligare vikten av en väl genomtänkt utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik, sa Fredrik Reinfeldt.

Statsministern betonade att Sverige är starkt beroende av sammanhållningen inom EU för vårt försvar.

Regeringsförklaringen var annars i huvudsak en genomgång av de sedan tidigare kända budgetsatsningarna nästa år.

Det tredje steget av jobbskatteavdraget kostar 15 miljarder kronor och ska gälla från den första januari.

Ytterligare omkring 15 miljarder satsas på bland annat sänkta arbetsgivaravgifter, förstärkningar av pensioner och satsningar på psykiatrin.

Det var stor skillnad på den ekonomiska bild som statsministern målade upp i årets regeringsförklaring jämfört med den förra året. Men trots att det nu ser mörkt ut för världsekonomin, speciellt i USA, så står Sverige väl rustat, enligt statsministern.

– Ja, det är mycket turbulent det som nu sker och vi har anledning att följa detta. USA är världens största ekonomi och det har påverkan på Europa och också naturligtvis på Sverige. Ingen står opåverkad, även om det verkar som om vi har lärt vår läxa och står starka av att vi har överskott i de offentliga finanserna och därför än så länge står bättre emot vindbyarna än andra.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tackade också nej till socialdemokraternas förslag till partiledaröverläggningar om det framtida svenska försvaret.

– Vi har en försvarsberedning som samlar alla riksdagspartier. Där har man två gånger det senaste året, i full enighet, uttryckt sig om säkerhetspolitik och försvarets inriktning. Vad är det vi skulle diskutera som inte på det sättet redan är stadsfäst? säger Fredrik Reinfeldt.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se