Hundratals protesterade mot FRA-lagen

Ett par hundra demonstranter hade samlats på Sergels Torg i centrala Stockholm under tisdagen, för att visa sitt missnöje med den kritiserade FRA-lagen. Flera hade åkt långa vägar för att visa sitt mssnöje.

– Om jag hade varit kvar i Göteborg skulle jag inte kunna ha visat mig för riksdagsledamöterna, så vi åkte upp hit för att stärka protesterna här uppe, säger Oscar Sernholm som hade åkt hela vägen från Göteborg för att delta i protesterna.

Vad skulle du vilja säga till ledamöterna i riksdagen i dag?

– Det är helt okej att ångra sig, det är helt okej att tänka över och göra om det här från början.

”Stoppa FRA” och ”folket behöver inte avlyssnas” stod det på flera olika banderoller på Sergels torg i centrala Stockholm.

Ungefär 200 demonstranter hade samlats bara några hundra meter från riksdagen för att protestera mot den kritiserade signalspaningslagen. Det viftades med fanor och skanderades slagord, och demonstranterna fick lyssna till talare från flera olika organisationer, bland andra svenska journalistförbundet.

Förbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén, ser positivt på att lagen kan komma att ändras.

– Jag är optimist, jag tror att de kommer att lyssna, jag är övertygad om att det här går att ändra. Vi kan inte acceptera att en lagstiftningsfråga hanteras så här slarvigt i en demokrati. Jag hoppas att alla goda krafter håller på i demokratins namn tills vi har fått en förändring till stånd.

Så du är optimistisk?  

– Jag är alltid optimistiskt, men demokrati tar ju tid.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se