Nytt terrordåd i Tjetjenien

Ett nytt allvarligt terroristdåd inträffade i dag i Tjetjenien där en eller möjligtvis två kvinnliga självmordsbombare utlöste en sprängladdning mitt i en folksamling i den tjetjenska orten Ilashan Yurt. Det är oklart hur många offer som krävts men det finns uppgifter att så många som 30 människor omkom.
Tjetjenien skakas nu av en rad våldsdåd där även kvinnliga självmordsbombare börjat agera i vad som verkar vara början av en serie terroristdåd. I förrgår slog tre självmordsbombare till mot ett antal byggnader som tillhör inrikesministeriet. Femtionio personer dog. På onsdagen hände det igen, den här gången mitt under en religiös festival i orten Ilashan Yurt där omkring tio tusen personer hade samlats i samband med en muslimsk högtidsdag. Med på platsen fanns även den Moskvatillsatte tjetjenske administrative ledaren Akhmad Kadyrov, som kan ha varit målet för terroristerna. Men han klarade sig återigen helskinnad från ett attentat riktat mot honom. Enligt vittnesuppgifter på platsen så närmade sig en kvinna utrustad med sprängmedel runt bröstet en grupp människor och utlöste sprängladdningen mitt under en allmän bönestund. De flesta av de dödade och skadade var vanliga civila, äldre människor enligt de ryska nyhetsbyråerna, men även två av Kadyrovs livvakter skadades vilket tyder på att Kadyrov befann sig alldeles i närheten. Terroristattacken sker under den amerikanske utrikesministerns Powells officiella besök i Moskva. Från rysk sida antyder man i dag att det finns ett samband mellan de senaste dagarnas terroristdåd i världen. Två i Tjetjenien och ett i Saudiarabien, tre attacker under lika många dagar. Enligt den ryska säkerhetstjänsten FSB så har de tjetjensk rebellerna nyligen fått en stor summa pengar från utlandet för att genomföra terroristdåd. Den person som pekas ut av säkerhetstjänsten för att ha lockat till sig tjetjenska självmordsbombare i Tjetjenien heter Abu-al Valid och kommer ursprungligen från Saudiarabien. Det här kan förstås handla om desinformation från den ryska säkerhetstjänsten sida. Men även officiella källor i Washington har tidigare påstått att det finns kopplingar mellan vissa tjetjenska rebellgrupper och terroristorganisationen al-Qaida
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".