Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brottsprovokation prövas i rätten

Rättegången mot tre narkotikapoliserna i Malmö, som använt brottsprovokation som metod i sin spaning, avslutades på onsdagen. Åklagaren yrkade på fängelsestraff för två av poliserna för stämpling till grovt narkotikabrott och grovt tjänstefel.
– Om man provocerar fram brott på det sätt som jag påstår har skett här så kan inte vårt rättssystem tillåta det, säger Pär Andersson är chefsåklagare. Stämpling till brott Åklagaren menar att en av poliserna i en mycket framgångsrik grupp narkotikaspanare försökt få en tipsare att köpa narkotika för att sedan kunna gripa säljaren. Detta är olagligt och kallas för stämpling till brott. Som bevis har åklagaren hemlig telefonavlyssning mellan narkotikaspanaren och tipsaren. Enligt försvarsadvokat Per E Samuelsson är målet principiellt viktigt då det handlar om källdrivning, det vill säga hur polisen samarbeta med tipsare för att få fram information om narkotikaaffärer. Metoder som aldrig prövats i domstol. Målet handlar helt enkelt om hur man skall bekämpa narkotikan i Sverige idag. – Det gör man numera inom det moderna polisväsendet genom att samarbeta med sina tipsare, de deltar på olika sätt i spaningsarbetet. den verkligen vill inte åklagaren se, säger Per E Samuelsson. Vilse i telefontrafik Advokat Per E Samuelsson menar att åklagaren gått vilse i den telefontrafik som avlyssnats och bara tagit ut delar i konversationen som kan tolkas som brottsprovokation från polisens sida. Advokaten menar att åklagaren inte sett till helheten som visar att det handlar om en diskussion mellan tipsare och polis och det är inte kriminellt. Vad gäller narkotikaspanarnas ambitioner var däremot åklagare och försvarare överens. – Deras ambition har säkert varit att ta så mycket narkotika som möjligt, säger advokat Samuelsson. ”Fällande dom förrödande” Advokat Per E Samuelsson menar att fällande domar mot narkotikaspanarna blir förrödande för polisens möjligheter att bekämpa narkotikahandlen i landet. Något som redan inträffat i Malmö. – Det innebär enligt de vittnen vi har hört att narkotikabekämpningen i Malmö har sjunkit ihop som en ballong som någon har stuckit hål på. – Man har vågar inte tipsa polisen, man vågar inte samarbeta med polisen och polisen vågar inte använda tipsare på det sätt som de är vana vid. Vi hörde ju ett vittne igår säga att beslagen av narkotika har halverats på grund av arresteringen av den här narkotikagruppen som jag försvarar, säger Per E Samuelsson.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".