SJ varslar 700 om uppsägning

Vart femte jobb försvinner från SJ, det blir följden av statens krav på att SJ måste gå med vinst och vara konkurrenskraftigt från 2006, för att få det statliga ägartillskott som krävs för att undvika konkurs. Det beskedet lämnade SJ:s vd Jan Forsberg på onsdagen.
– Vi har en sund och bra affär i termer utav att människor vill åka tåg, sen är det upp till oss att göra något bra utav det här internt så vi kan tjäna pengar på den verksamheten. Varför varslar ni 700 personer? – Av det enkla skälet att när vi kommer fram till 2005, 2006 börjar de stora regionala upphandlingarna i Sverige och ska SJ vara med och konkurrera om dem, vilket vi ska, de ska vi också vinna, då ska vi se till att vi är konkurrenskraftiga i termer av service, kvalitet och lönsamhet. Ungefär var femte anställd, eller 700 personer, berörs av den omställning som SJ tvingas göra för att leva upp till löften om 1,8 miljarder i stöd från staten och därmed undvika konkurs. Personalminskningarna kommer att ske både bland administrativ personal och så kallad ombordpersonal. Det ska uppnås bland omplacering, möjligheter till omskolning och avtalspension. Senast den 1 september ska SJ redovisa var och när neddragningarna ska ske. Kravet på SJ innebär bland annat att SJ ska förbättra resultatet med 700 miljoner kronor på tre år. Programmet löper från och med nu och under 2004 och målet är lönsamhet senast 2006. – Framför allt måste vi skärpa oss. Vi vill vinna de kommande upphandlingar, vi vill vara rationella, vi vill se till att det här går att driva med vinst och det kommer vi att klara. Har ni fått fria händer? – Ägaren lägger sig inte i detaljer, vi har informerat om vilka beslut det är vi tar. Meningen är ju att vi ska vinna fler passagerare, vi måste bli mer effektiva, vi måste alla inom SJ arbeta mer effektivt och när vi behövs.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".