Inga svåra effekter av dagisstrejker

Ännu har inte Kommunals strejk fått någon stor effekt på arbetsplatserna. Inga bilder av tomma kontor för att föräldrarna måste stanna hemma och passa sina barn när dagispersonalen strejkar målas upp på de företag Ekot varit i kontakt med. Men på akuten på Kristianstad sjukhus ser det värre ut. Där har många anställda med kort varsel begärt ledigt för att ta hand om sina barn.
Eva Ekman som är bemanningsassistent sliter för att få personal till akuten. – Vi tar dag för dag här så får vi se hur det blir. Sedan måste man få några direktiv om hur man gör med akutmottagningen. Samtidigt brottas akuten på Kristianstad sjukhus med sparkrav som innebär att de inte får ta in timanställda sjuksköterskor och sekreterare. Eva Ekman känner sig osäker på när situationen ska betraktas som samhällsfarlig. Patienter tar med barnen På Karolinska sjukhuset i Solna är problemen än så länge nästan obefintliga liksom på Huddinge och Södersjukhuset, men patienter tar med sig barnen till sjukhusen mer än vanligt. Landstingsförbundet har ingen övergripande bild av situationen, men har inte heller fått några larmrapporter. På ett antal företag som Ekot varit i kontakt med, som Skandia, Skandinaviska Enskilda Banken och Coop har bristen på strejken i barnomsorgen inte orsakat några problem än. De anställda löser sin barnpassning med hjälp av far- och morföräldrar och grannar. På många förskolor behöver inte barnen vara hemma varje dag. Eftersom det bara är barnskötarna som strejkar låter många förskolor avdelningarna vara öppna växelvis bemannade av de förskollärare som jobbar. Det betyder att barnen i många fall kan vara på dagis varannan eller var tredje dag. Går ett tag Den allmänna bilden är att det går att improvisera i några dagar eller en vecka, med kompledigt, innestående föräldradagar, framflyttade möten osv. Men nästa vecka kan det bli värre. Men Alexandra Grund i Tenhult utanför Jönköping måste vara hemma med sina två förskolebarn barn under hela strejken. Hon går miste om halva sin månadslön. – Det kommer att bli tufft, riktigt tufft. Det är en sak med soporna - det luktar illa och det är trångt i soptunnan och man får stå ut med sopsäckar överallt. Det ger obehag. Men det här drabbar mig personligen väldigt hårt, eftersom det inte finns pengar att betala räkningar med.
Pia Lille samt Tor Danielsson, SR Kristianstad och Lovisa Haag, SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".