Kidnappning av direktörsson gav tolv års fängelse

Tolv års fängelse blev straffet för de tre män som förra sommaren kidnappade direktörssonen Erik Westerberg. Enligt domen som föll på onsdagen ska de dessutom betala en halv miljon kronor i skadestånd till familjen Westerberg.
Åklagaren Ola Sjöstrand hade yrkat på 14 års fängelse eller livstid men är ändå nöjd. – Jag är väldigt tillfredsställd med hur rätten har dömt och hur de resonerat i det här fallet. Tolv år är väldigt högt straff enligt svensk rättsordning och då har man verkligen visat att ser allvarligt på gärningen, säger åklagare Ola Sjöstrand. Svensk rättshistoria Rätten har inte haft något liknande fall att jämföra med i svensk rättshistoria. Därför har de istället sett på straffskalan för mord där minimistraffet är 10 år. Enligt åklagaren var kidnapparnas plan att döda Erik Westerberg om inte hans pappa betalade ut de 1,2 miljoner euro som krävdes i lösesumma. Men enligt rätten går det inte med säkerhet att säga att de verkligen skulle ha gjort det. Kidnapparna ska också ha lagt ner möda på att Erik Westerberg skulle hittas levande. Efter att han hållits fången i fem dagar i en sommarstuga kunde polisen befria honom. Han satt då fastkedjad vid ett träd i en rondell i Gustavsberg. Inga tvivel Rätten anser att bevisen mot de tre männen är övertygande och att det inte finns några tvivel om att de var de som kidnappade Erik Westerberg. Männen fortsätter att neka och kommer att överklaga dagens dom. Peter Skeppstedt försvarar den 41-åring som ska ha vaktat Erik Westerberg och hotat att döda honom. – Han tycker att han har blivit felaktigt dömd. Han har varit i Sverige som turist och han har känt en av de medåtalade som har blivit dömd tillsammans med honom och så har han vistats tillsammans med en kvinna i Stockholmstrakten, säger advokat Peter Skeppstedt
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".