Riksbankens ledning oenig om räntan

Det var en oenig riksbanksledning som höjde räntan för två veckor sedan med 0,25 procentenheter till 4,75 procent, visar protokollet från mötet den 3 september som blev offentligt på onsdagen. Tre av de sex ledamöterna reserverade sig mot höjningen.

Riksbankschefen Stefan Ingves röst blev utslagsgivande.

De tre som var emot höjningen var Lars Nyberg, Irma Rosenberg och Barbro Wickman-Parak. Dessa tre reserverade sig även mot den framtida reporäntebanan som borde vara lägre.

Det tolkades på onsdagen av marknaden som att en sänkning av räntan rycker närmare, eller i alla fall att nästa beslut om förändring blir en sänkning, inte en höjning.

Riksbankschefens utslagsröst fällde alltså avgörandet och Stefan Ingves motiverade höjningen med att han vill se en minskning av inflationen och inflationsförväntningarna innan det kan ske en lättnad av penningpolitiken, enligt protokollet.

Den omtalade inflationsmissen från Statistiska Centralbyrån som publicerades några dagar efter räntebeslutet tycks inte ha spelet någon som helst roll i diskussionen i Riksbankens direktion.

SCB erkände en statistisk miss i beräkningen av inflationen därför att skoindexet fått en för tung andel i augustiinflationen.

Men det var inte det som fick majoriteten av Riksbankens ledamöter att den här gången sätta klackarna i marken.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista