Friad från styckmord på 22-åring

Det blev ingen fällande dom för mordet på en 22-årig man i Halmstad i vintras. Tingsrätten ansåg att den 47-åringe man som erkänt mordet, inte kunde fällas eftersom det finns för många oklarheter. Nu döms 47-åringen enbart för styckning av den mördade kroppen och får två års fängelse. Hans 28-årige kamrat dömdes för grovt skyddande av brottsling till ett år och nio månader.
– Jag är djupt besviken. Rättegången fungerade utmärkt, jag är mycket nöjd med hur processen genomfördes. Däremot hade jag hoppats på att om man inte dömde för mord skulle man döma för dråp eller det subsidiära yrkandet som var försök till mord, säger åklagare Ingela Sörgård. Vad tingsrätten skjuter in sig på i sitt frikännande var dels att det inte går att säga att det var just 47-åringen som genomförde mordet även om tingsrätten inte vill säga att det skulle vara 28-åringen. 47-åringens minnesluckor är för stora. Tingsrätten menar att det inte går att utesluta att 47-åringens erkännande är falskt. Tingsrätten radar också upp en mängd omständigheter som det är svårt att hitta en rimlig förklaring till om händelseförloppet varit sådant som åklagaren menar. – Jag känner mycket stor respekt för den analys och det domslut som rätten har kommit fram till. Jag tycker att man visat civilkurage när man har gjort en bevisvärdering verkligen värd namnet. Ingen är betjänt av att fel person straffas för ett brott, säger 47-åringen advokat Kaj Lindström.
Lars Salomonsson, SR Halland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".