SJ sparkar var femte

Statliga tågbolaget SJ varslade på onsdagen 700 personer om uppsägning. Fram till år 2007 ska SJ spara 200 miljoner kronor om året.
Besparingarna är en förutsättning för att staten ska betala ut det miljardstora ägartillskott som regeringen utlovat. Ungefär var femte anställd berörs av den omställning som SJ nu tvingas göra för att leva upp till löften om 1,8 miljarder i stöd från Staten, och därmed undvika konkurs. Personalminskningarna kommer att ske både bland administrativ personal och så kallad ombordpersonal. Det ska uppnås genom omplacering, möjligheter till omskolning och avtalspension. Senast den första september ska SJ redovisa var och när neddragningarna ska ske. Kraven på SJ innebär bland annat att bolaget ska förbättra resultatet med 700 miljoner kronor inom tre år. Programmet löper från och med nu och under 2004. Målet är lönsamhet senast år 2006. Regeringen kräver att SJ ska tjäna pengar i framtiden, 300 miljoner per år är ett mål. Programmet innebär förutom neddragningarna bland annat en anpassning av trafikutbudet till efterfrågan. Till exempel ska SJ på sträckan Stockholm-Göteborg köra fler avgångar i högtrafik och färre i lågtrafik. SJ har som ambition att ha ungefär 10 procent av personalen visstidsanställd, för att kunna variera hur många som arbetar på varje tågset berorende på hur många som reser just då. Idag är det fast bemanning även om tåget går tomt. Och X2000-tågen kommer att bemannas med 4 personer i stället för som i dag med fem personer. Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".