Svensk biståndsarbetare stoppades av Israel

Israels hårdnande attityd mot fredsaktivister gör att svenska biståndsprojekt i de palestinska områdena hindras. Bibliotekarien Anna Birgitta Eriksson skulle till Jerusalem för att arbeta med ett barnboksprojekt som finansieras av Sida. Istället stoppades hon så fort hon landat i Tel Aviv, hon förhördes i flera timmar och fick tillbringa natten inlåst.
– Jag tyckte det var fullständigt absurt. Obegripligt faktiskt, säger bibliotekarien Anna Birgitta Eriksson. Fåglarna kvittrar utanför fönstret, katterna latar sig i vårsolen och förhörsrummet i Tel Aviv känns mycket långt borta. Ändå är det bara ett dygn sedan Anna Birgitta Eriksson kom hem från en resa som blev helt annorlunda än vad hon hade tänkt sig. Istället för att sprida böckerna om Pippi Långstrump, Alfons Åberg och Lotta på Bråkmakargatan bland de palestinska barnen förhördes hon i timmar av den israeliska polisen. – Jag kördes ut och jag togs in och jag kördes ut och jag togs in. Och de var så oerhört nedlåtande. Sedan togs jag tvärs över ankomsthallen igen och där låstes jag in i ett rum med en vakt utanför. Och sedan på morgonen fick du flyga därifrån? – Ja, då eskorterades jag av polis ut till planet och fick kliva på sist av alla. Passet lämnades till flyplanspersonalen. Jag fick det inte förrän i Frankfurt. Anna Birgitta Eriksson är inte den enda som tvingats vända på flygplatsen den senaste tiden. Sedan början av maj har sex andra biståndsarbetare vägrats inresetillstånd. Alla har kommit från välkända biståndsorganisationer som brittiska Oxfam och amerikanska Ford-foundation. Sveriges biståndsminister Jan O Karlsson är mycket kritisk till Israels agerande: – Det här beteendet är fullständigt oacceptabelt. En regim som inte begriper att ett barnboksprojekt ska uppmuntras, inte trakasseras. Det borde ligga i Israels intresse att göra det i stället för att som nu plåga och trakassera den kvinna som kommer dit. Israels ambassadör kommer nu att avkrävas en förklaring. Och om den inte är bra nog kan Jan O Karlsson tänka sig att ta upp Israels agerande på EU-nivå. – Om man dessutom nu skulle försöka strypa biståndet till Palestina så kommer jag naturligtvis att reagera med full kraft. Och det kommer vi att få göra genom Europeiska Unionen.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".