Ekologin får styra över ekonomin

På Omberg i Östergötland invigs i dag, torsdag, den första så kallade ekoparken på Sveaskogs marker. Ekoparken är ett resultat av Sveaskogs ett år gamla naturvårdspolicy, som innebär att man ska avsätta 20 procent av sin skogsmark för bevarande eller naturvårdsinriktat skogsbruk. Så småningom ska bolaget inrätta 20 ekoparker i olika delar av landet.
Ekot har besökt den första ekoparken på Omberg tillsammans med Sveaskogs naturvårdschef Stefan Bleckert: – En ekopark är ett helt nytt instrument i naturvårdsarbetet. Ett instrument på landskapsnivå där ekologin får styra över ekonomin. Jusr där vi står är det många stora ekar. Vad ska man göra med en sådan backe? – Här har betet upphört för ungefär 50 år sedan och andra lövträd har kommit runt de här jätteekarna. Och nu håller ekarna på att dö här inne. Så det vi kommer göra nu är att öppna upp skogen med små luckor och sedan släppa in korna på bete igen. Det kommer att bedrivas ett visst skogsbruk på Omberg, men inriktat på naturvård. För hundra år sedan planterades stora bestånd av importerad gran i området. En del av granskogen kommer att huggas ner för att låta ädellövskogen ta över. Ädellövskogen ska öka från 15 till 45 procent. Delar av skogsbruket ser med skepsis på Sveaskogs miljöambitioner med kvantifierade naturvårdsmål och tycker det blir för dyrt: – Miljöarbetet är egentligen en del av ett ekonomiskt arbete. Vi får inte ett förtroende för denna förträffliga råvara som virke är om vi inte samtidigt kan bruka skogen och bevara de arter som hör hemma i skogen. Ekoparkerna blir nu något av ett experiment för att se hur den här typen av naturvårdsinriktat skogsbruk kan lyckas. Om man förmår att leva upp till sina ambitioner. De återstående ädellövskogarna i södra Sverige är särskilt värdefulla för naturvården eftersom de knyter tusentals arter till sig av djur, växter och insekter.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".