LO-ekonom ratar Perssons EMU-argument

LO:s chefekonom Dan Andersson anklagar statsminister Göran Persson för att vara respektlös i EMU-debatten och inte ta LO-medlemmars oro för jobben på allvar.
Det som fått Dan Andersson att tända till, är ett uttalande av statsminister Göran Persson i Ekot på onsdagen: – I en vanlig valrörelse måste man ju som politiker, av och till, erkänna att oppositionen har rätt. Även om man inte gör det offentligt så biter det ju. Här känner jag inte att det finns ett enda argument mot som jag tycker är varken vackert eller hållbart. Så sade Göran Persson i Ekot på onsdagsmorgonen. LO:s chefsekonom Dan Andersson reagerar starkt på det här uttalandet: – Jag tycker att det är lite respektlöst mot de som är antingen nej-sägare eller tveksamma. Hur mycket har det du säger att göra med att du är förbannad och besviken över att LO socialdemokratiska partiet inte kunde enas i den här frågan? – Det är en helt relevant fråga. När man hör statsministern säga att det inte finns några argument mot EMU, då tycker jag att han ringaktar det arbete som många av oss lagt ner. Inte minst de LO-medlemmar som är oroliga för EMU. Att de faktiskt är oroliga för sina jobb. LO-ekonomen Dan Andersson tror, som Göran Persson, att svenskt medlemskap i EMU kan leda till lägre ränta och högre tillväxt. Även om Dan Andersson ser problem att klara sysselsättningen utan en mer stabil finanspolitik. Argumentet att de kommunalanställda skulle kunna få högre löner om Sverige går med i EMU ger han inte mycket för: – Det är loka dåligt som motargumenten. Offentlig välfärd och lönerelation har ingenting med växelkurs att göra. Det har bara att göra med värderingar vi har i Sverige och om vi är beredda att betala skatt för omsorgen. Det har ingenting med omvärlden att göra. Hur skulle du beteckna de argumenten? – Jag hör de argumenten också från nej-sägarna till EMU. Och jag tycker inte att de är särskilt duktiga. Och jag vill att statsministern ska ha en högre nivå. Tycker du att nivån är för låg? – Om det redan är där nu är jag bekymrad för hur det ska se ut senare. EMU har många politiska och ekonomiska fördelar och har en enda nackdel. Och det är hur man hanterar stabiliseringspolitiken. Regeringen och riksdagen, särskilt ja-partierna, måste nu visa hur man bär sig åt för att klara jobben i EMU. Och det går att göra, säger LO:s chefekonom Dan Andersson.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".