Utpekad IRA-spion förnekar anklagelser

Den man som häromdagen utpekades som den brittiska säkerhetstjänstens mest värdefulla spion i IRA och sades ha lyfts ut från Nordirland och nu finnas på hemlig ort under brittiskt militärt beskydd, framträdde plötsligt ikväll och förnekade anklagelserna om att han skulle ha varit dubbelagent.
Freddie Scappaticci som i veckoslutet utpekades som brittiskt agent på högsta nivå i IRA hävdade att han var totalt oskyldig. Jag är Freddie Scapaticci, och jag är inte skyldig till något av det jag anklagats för. I rutig skjorta, tillsynes lugn och samlad, satt mannen som utpekats som brittisk agent på sin advokats kontor mitt i det katolska västra Belfast och lät sig filmas av BBC. Agent Stakeknife Scapaticci försvann från sitt hem i Belfast i söndags morse. Samtidigt som brittiska och irländska tidningar skrev att det var han som var den agent, under täcknamnet Stakeknife, som det har varit känt att britterna hade någonstans högt upp i IRA. Framträdande förvånade Att hans plötsliga framträdande väckte förvåning och förvirring är att uttrycka det milt. Brittiska så kallade säkerhetskällor har låtit media förstå att Scapaticci, när han nu var avslöjad, hade lyfts ut från Belfast, fanns på hemlig ort och skulle få ny identitet och plastikoperationer. Riskerar hämnd Och även om han är oskyldig är han misstänkliggjord, och ingen trodde han skulle riskera att utsätta sig för IRA:s potentiella hämnd. Det enda alla på Nordirland ikväll är överens om i denna förvirrande historia är att de tror att en Stakeknife, en agent på toppnivå, finns eller har funnits. Scapaticci säger nu att det inte var han. Om han blir trodd är nästa fråga.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".