många söker dispens från strejken

Sen Kommunals strejk startade har 3000 ansökningar om dispens från strejken kommit in till förbundet. Det gäller allt från sophämtning till öppning av en idrottsarena för en fotbollsmatch.
Varje dag får kommunalarbetarförbundet in mellan 200 och 300 ansökningar. 16 personer arbetar nästan dygnet runt med att förfrågningar om strejkdispenser som kommer in från de arbetsplatser som är uttagna i strejk runtom i Sverige. Hittills har Kommunal fått in nästan tretusen dispensansökningar och av de beviljas runt 40 procent, alltså över 1000 stycken än så länge. Den vanligaste ansökan om dispens rör nyanställningsblockaden och de avslås ofta. Lisa Di Paolo Sandberg som arbetar på Kommunals dispensavdelning beskriver det som en balansgång mellan att inte utsätta tredje man för fara och mildra strejkens effekter genom att bevilja för många dispenser.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".