Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet inte regeringens stödparti länge till

Miljöpartiet kan inte vara stödparti till regeringen länge till. Det säger språkröret Peter Eriksson. Frågan aktualiseras på torsdagen då riksdagen ska rösta om ett socialdemokratiskt förslag att riva upp en lag som röstats fram av de borgerliga och miljöpartiet tillsammans, mot regeringes vilja.
Lagen som socialdemokraterna vill riva upp är den som trädde i kraft 2001 om att arbetsgivare ska få rätt att undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägning. Lagen drevs fram av miljöpartiet och de borgerliga tillsammans, mot regeringens vilja, och det har upprört regeringen. I längden orimligt Enligt miljöpartiets språkrör Peter Eriksson fungerar snart inte deras roll som stödparti. – I längden är det helt orimligt att miljöpartiet ska vara ett parti som ska fungera som ett stödparti åt socialdemokraterna, säger Peter Eriksson. Därför kan det bara vara under en mycket kort period som man kan tänka sig att acceptera en sådan här lösning, tycker jag. En mycket kort period, säger Peter Eriksson, en kort period som snart är uppe i sex år. Hela förra mandatperioden plus de två första åren av den nuvarande. Krävde plats i regeringen Under regeringsförhandlingarna i höstas krävde miljöpartiet att få ingå i regeringen, men fick nöja sig med ett organiserat samarbete som ska utvärderas efter halva tiden, alltså nästa höst. En utvärdering, säger Peter Eriksson nu, som mycket väl kan leda till förändringar av regeringsunderlaget. – Vid halvtid är det ju inte alldeles säkert att det blir något beslut om att vi ska fortsätta. Det får vi ta ställning till då utifrån vad som har hänt under den gångna perioden, säger han. Då är det högst osäkert att samarbetet bara fortsätter som det har gjort under de två senaste åren av mandatperioden? – Ja, säger Peter Eriksson. Halvdussin frågor Sedan valet har miljöpartiet trots överenskommelsen med socialdemokraterna valt att göra upp med de borgerliga partierna i en halvdussin frågor. Det gäller bland annat om hur föräldrar i större utsträckning ska kunna välja barnomsorg och om att man ska utreda möjligheterna till arbetskraftsinvandring. Ett sätt för miljöpartiet att dels få gehör för sina frågor, dels visa för regeringen att partiet kan dansa andra hållet med. – I längden måste vi kräva att vi ska, precis som alla andra demokratiska partier, kunna medverka i en regering. Det tycker jag att vi klargjorde mycket tydligt både före och efter förra valet. Men vi valde ändå till slut en lösning som bara kan fungera under en kortare tid där vi fungerar som ett samarbetsparti, säger Peter Eriksson. Under omröstningen i riksdagen på torsdagen kommer miljöpartiet fortsätta stödja de borgerliga. Lagen om att anställda ska få undantas från turordningsreglerna väntas alltså inte bli uppriven som socialdemokraterina önskar.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".