Zimbabwe

Bråttom att få ekonomin på fötter igen

I Zimbabwe sätter många stort hopp till samarbetsavtalet från i måndags och att det ska leda till att få landets ekonomi på fötter igen. Men listan på åtgärder som behövs är lång. Samtidigt finns det hot mot avtalet. Frågan är hur lång tid regeringen får på sig innan folk förväntar sig resultat av samarbetet.

– Vi måste återupprätta förtroendet för lag och ordning och få kontroll över inflationen och valutan. Vi måste börja med jordbruket och sedan se till att våra industrier producerar igen, säger Paul Nyakazeya, ekonomiredaktör på tidningen The Independent i Zimbabwe.

Men det ser ut som om landets alla hungrande människor som bara har råd till ett mål mat om dan, får gå hungriga ytterligare ett år.

För det börjar redan bli alltför sent att få sådden i jorden och dessutom finns ingen gödning att få tag i.

I Zimbabwes spekulationsekonomi har svarthandeln på gatan större makt än bankerna.

Många av landets ministerier är misskötta så lag och ordning måste återskapas på alla nivåer i samhället.

– Tidigare har många ministrar fått sina poster av lojalitetsskäl och inte på grund av sina meriter. Men nu måste vi få ministrar som kan få saker och ting gjorda, säger Paul Nyakazeya.

Första provet på samarbetsförmågan gäller fördelningen av ministerposterna. Oppositionen hoppas få inrikes- och jordbruksfrågor, men ryktet går att förhandlingarna redan har stött på patrull i just frågan om jordbruket.

Det största hoten mot samarbetet tycks komma från regeringssidan, säger Walter Marwitzi, nyhetsredaktör på veckotidningen the Standard.

– Det finns de som inte tycker att Tsvangirai har något i regeringen att göra, och de finns de som slogs för befrielsen, de som är osäkra på hur landfrågan kommer att lösas och vissa medlemmar av militären som inte känner sig trygga med avtalet, säger han.

Margareta Svensson, Harare
margareta.svensson@sr.se