Storbritannien nära EMU-nej

Den brittiske premiärminister Tony Blair sägs nu ha accepterat sin finansministers bedömning att Storbritannien inte är ekonomiskt redo för euron. Men Blair och hans finansminister är oense om när frågan ska prövas igen.
Inom några veckor ska den brittiska regeringen ge besked om de ekonomiska kriterier den satt upp för inträde i valutaunionen har uppfyllts och svaret kommer att bli att de inte har det. Före den 7 juni skall finansminister Gordon Brown ha framträtt inför parlamentet med sitt utlåtande om de fem ekonomiska kriterier som han har satt upp för om en övergång till euron skulle vara bra för den brittiska ekonomin eller inte. Vad han kommer att säga är redan klart: hans slutsats är nej, kriterierna är ännu inte uppfyllda. Den slutsatsen – att Storbritannien inte är redo för euron än - sägs premiärminister Tony Blair ha accepterat. Men Blair och Brown, den brittiska regeringens två mäktigaste män, är oense om hur fortsättningen ska se ut. Blair, som ser det som sin historiska uppgift att föra in Storbritannien i valutaunionen, vill hålla dörren öppen för en ny utvärdering, och en folkomröstning, före nästa val om två eller tre år. Finansminister Brown är betydligt mer skeptisk om euron och vill lägga frågan på hyllan för den här mandatperioden. Enligt regeringens talesmän för de två männen vad som kallas ''intensiva och detaljerade'' diskussioner i frågan. Det tolkas allmänt som fint språk för ett storgräl bakom kulisserna. Problemet för Blair är det faktum att regeringen har knutit eurofrågan till de ekonomiska kriterierna, och därmed gett kontrollen över den till den starke finansministern. Och Gordon Brown visar inga tecken på att vilja släppa den kontrollen.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".