”Kommunal visar ingen förhandlingsvilja”

Arbetsgivarna i den pågående konflikten om lönerna för de offentliganställda kommunalarna går nu till storms mot Kommunal. Facket visar ingen förhandlingsvilja, säger Kommunförbundets direktör Markus Gustafsson, som ser mörkt på läget.
– Det är oerhört svårt att se något slut på konflikten just nu. Det tycks inte spela någon roll vilka argument vi för fram till Kommunal eller vilken inställning vi har till att träffa en snar överenskommelse. Jag beklagar djupt att konflikten bara rullar på. – Den landstings-kommunala servicen blir sämre för varje dag som går och det är nästan 50 000 människor som inte får gå till sina arbeten just nu, säger Markus Gustafsson. Partsinlaga Arbetsgivarnas inlägg i dag är precis som alla andra inlägg under konflikten en partsinlaga. Samtidigt som de presenterade sin syn inne i Landstingsförbundets stora hus stod flera hundra Kommunalare utanför och skanderad talkörer och slog på trummor för att understryka sina krav. Arbetsgivarna tycker att de gick Kommunal till mötes i helgen när de bejakade större löneökningar och för större grupper än de tidigare varit beredda att gå med på. Helgens förslag skulle ge undersköterskor, vårdbiträden och barnskötare löneökningar på fem procent. Lägstalönen skulle höjas till 14 000 kr i månaden för vissa. Kommunal vill att lägstalönen ska vara 14 000 kr för alla. Liten grupp med lägsta löner Men trots att det enligt arbetsgivarna handlar om en väldigt liten grupp som har så låga löner så är det ändå otänkbart, säger Markus Gustafsson. – Det skulle kosta väldigt mycket med tanke på vilka effekter det ger på dem som har löner på över 14 000 kr, för där kommer kraven på höjning att bli minst lika stora. Då innebär det stora kostnader för kommunerna.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".