Hårda strider i Kongo - FN varnar för folkmord

Häftiga strider rasar i staden Bunia i östra Kongo. Tiotusentals desperata människor har sökt skydd hos FN-styrkan som finns på plats. Samtidigt pågår frenetiska ansträngningar på FN:s högkvarter i New York för att få ihop en fredsstyrka med ett kraftfullt mandat.
- Det skjuts över allt i stan, berättar en taleskvinna från FN i Bunia. Vi hör ljudet från granater, från kalashnikov och andra tunga vapen. Kroppar ligger och ruttnar runt om i stan. Hur många som dödats under den här veckan som gått sedan striderna bröt ut vet ingen. Två Röda kors-arbetare sköts när de försökte ta hand om dödade. Minst 10 000 människor har desperat trängt ihop sig på FN-förläggningen i stan i hopp om skydd. Förhållandena där är desperata. Tiotusentals andra har flytt. Inte många av stans invånare finns kvar. Tre miljoner döda Striderna bröt ut för en vecka sen när de ugandiska trupperna lämnade Bunia. Uganda hade omkring 6000 man i och runt staden. Den ugandiska reträtten var ett led i det fredsavtal som slutits, ett fredsavtal som ska få stopp på det fem år långa kriget i Kongo. Ett krig som kostat tre miljoner människor livet, de allra flesta civila. När ockupationstrupperna från Uganda lämnade Kongo bröt strider ut mellan de två rivaliserande etniska miliserna, den ena från Hema-folket, den andra från Lendu-folket. Drygt 600 FN-soldater finns i Bunia, men de har varken resurser eller mandat att ingripa. Och Kongos regering i Kinshasa hade skickat 600 poliser till stan inför Ugandas tillbakadragande, men av dem finns knappt 100 kvar. De andra har flytt. Risk för folkmord Frankrike har erbjudit sig att skicka en styrka under förutsättning att det finns ett klart och kraftfullt FN-mandat, och att fler nationer bidrar med trupp. Det är bråttom, FN-representanter varnar för folkmord och säger att det finns en överhängande risk för en upprepning av folkmordet i Rwanda. Uganda lämnade vapen efter sig som miliserna har erövrat. Men såväl Uganda, som Rwanda och regeringen i Kinshasa har anklagats för att beväpna miliserna i provinsen för att bevaka sina egenintressen i provinsen. Ett sätt att fortsätta kriget med ställföreträdande miliser. Fredsavtalet, som undertecknades av alla parter ser ut att vara i fara.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".