Fattigdom orsakar inbördeskrig

Fattigdom är den främsta orsaken till inbördeskrig - inte etniska eller religiösa konflikter, såsom det ofta antas. Detta hävdar Världsbanken i en ny rapport.
De rika länderna skulle kunna spela en mycket större roll för att förhindra inbördeskrig, eftersom fattigdom är det främsta skälet till inre konflikter, skriver Världsbanken. 52 krig analyserade Världsbanken har analyserat de 52 största inbördeskrigen mellan 1960 och 1999. Enligt analysen har etniska skillnader och religiösa meningsmotsättningar spelat in, men en gemensam tråd för samtliga inbördeskrig har varit fattigdom och ett land djupt beroende av export av naturresurser, som diamanter, guld och olja. Nya diamantregler bidrog till fred Till exempel har nya världsomspännande regler för diamanthandeln lett till mindre inkomster för rebellerna i Angola och Sierra Leone och bidragit till slutet på konflikterna där. I Demokratiska republiken Congo fortsätter kriget trots många avtal om eldupphör och ett starkt skäl till detta är enligt rapporten den kollapsande ekonomin med enorm fattigdom och den utländska exploateringen av landets mineraler. Vartannat krig kan förhindras I spåren av inbördeskrigen följer knarkaffärer, spridning av HIV och internationell terrorism. Världsbanken drar slutsatsen att hälften av alla inbördeskrig skulle kunna stoppas genom satsningar dels på utbildning och hälsa, dels på en ökad kontroll av handeln med naturresurser.
Alice Petrén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".