Nya signaler om fredssamtal Indien-Pakistan

Både från Indien och Pakistan kommer nu signaler från regeringarna om att de båda länderna vill starta fredssamtal, för att göra slut på över 50 års fiendskap. Men det finns många hinder på vägen till fred.
– Det är Kashmir som, som alltid, är den svåra frågan att lösa, säger Muhammad Ziauddin, chefredaktör för pakistanska tidningen Dawn. Varken Pakistan eller Indien, trots den senaste upptiningen, verkar redo för några dramatiska kompromisser. Båda länderna står fast vid sina gamla positioner, att de vill kontrollera hela det i dag delade Kashmir. Ett stort problem, enligt Ziauddin, är att den pakistanska militären har ett egenintresse av att Kashmirkrisen hålls vid liv. Skulle en kompromiss om Kashmir hittas, och fred med Indien bryta ut riskerar Pakistans militär att förlora sin dominerande roll. Men Ziauddin tror ändå att mycket kan vinnas om Indien och Pakistan börjar samtala, något som Indiens ledare Atal Behari Vajpaye föreslagit. Kashmirfrågan kan skjutas på framtiden medan man fokuserar på exempelvis att börja handla med varandra, något som båda länderna skulle tjäna mycket på. Och länderna har sagt att de är redo att åter öppna direkta land- och flygförbindelser och också att återuppta det symboliskt viktiga sportutbytet. – Jag tror att man ska vara försiktig och inte hoppas på att det ska komma en lösning från ena dagen till den andra, säger Peter Tejler är Sveriges ambassadör i Pakistan. Jag tror att vad man förhoppningsvis inser är att avsaknaden av normala kontakter mellan två grannländer i längden är ohållbart. – Man måste öppna gränserna så att man kan börja resa till varandra att återupprätta transporterna. Inte minst viktigt är att man kan börja spela cricket med varandra. Det vore en utgångspunkt för att kunna angripa de mer djupa problemen, säger Peter Tejler.
Nils Horner, Karachi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".