JK vill undersöka svensk rättssäkerhet

Justitiekanslern Göran Lambertz vill göra ytterligare en undersökning av rättssäkerheten i Sverige. Det skriver han på torsdagen på DN debatt.

Ett stort problem som han vill titta närmare på är bland annat att kravet på bevisning sätts ned, vilket gör att fler oskyldiga riskerar att dömas.

– Beviskravet är att det ska vara ställt bortom rimligt tvivel att den misstänkte är skyldig och ibland visar det sig att man använder ett annat beviskrav, en lägre ribba så att säga, säger Göran Lambertz.

Vet du att det är så eller är det någonting du misstänker?

– Jag vet att det är så genom att jag hör domare uttrycka sig på ett sådant sätt, säger Göran Lambertz.

Varför beviskraven sänks är något som JK vill titta närmare på i den nya utredningen. Enligt honom är det domarnas vilja att fälla skyldiga som ligger bakom.

– Det sker därför att man väldigt gärna vill döma den som är skyldig och då tenderar man att på olika sätt släppa på det här beviskravet. Det är just en fråga som vi ska titta på i den här utredningen, varför det blir så, säger Göran Lambertz.

Just vem som på förhand anses som skyldig eller inte är en central fråga. I rättegången kring morden i Arboga lämnade en nämndeman sitt uppdrag sedan det ifrågasatts om hon haft en förutfattad mening i skuldfrågan. Men det här är något som JK Göran Lambertz tror är vanligt även bland domare.

– Jag tror nog att nästan alla i någon mån har en förutfattad mening. Man går till en rättegång och har någon fundering kring hur det ligger till och många gånger tror jag faktiskt att man känner sig rätt säker på hur det är. Det som var i Arbogarättegången, det var inte så väldigt uppseendeväckande om man ser till hur det är i verkligheten, säger Göran Lambertz.

Men enligt justitiekanslern måste domare ändå kunna bortse från sina åsikter och döma efter de bevis som finns. För snart två år sedan kom JK med en utredning om rättsäkerheten i Sverige som orsakade stort rabalder. Bland annat ansåg flera personer att han var olämplig som justitiekansler. Men den här utredningen tror han inte kommer att orsaka lika stor uppståndelse.

– Jag tror faktiskt inte att det. Dels tror jag att man vänjer sig vid att den här frågan diskuteras. Den förra uppståndelsen berodde nog på att man var så ovan vid att domstolar kunde kritiseras och ifrågasättas. Nu har man blivit mera van vid det och är mera öppen för en diskussion, känner jag, säger Göran Lambertz.

Karin Airaksinen
karin.airaksinen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista