”Mediebevakning styr svenskt bistånd”

Svenska biståndsorganisationers hjälp går inte dit där behoven är störst. Det är helt andra kriterier som styr biståndet, dels mediernas bevakning av olika krishärdar, men också i hög grad politiska intressen. Det sägs i en utredning som har tagits fram av organisationen Läkare utan gränser.
– Det här är alldeles tydligt om man följer med i debatten och det som skrivs. USA:s utrikesminister Colin Powell sa nyligen att ”frivilligorganisationer är viktiga för oss”. De ses av politiker som en del av den militära och politiska insatsen. Hur påverkar det biståndet från Sverige? – Uppenbart är det så att Sverige ger mera bistånd till exempel till Irak än till den Demokratiska republiken Kongo trots att de humanitära behoven är oändligt mycket större i den Demokratiska republiken Kongo. Nu slåss ju biståndsorganisationerna i Sverige också om pengar. Betyder det att de kan tänka sig lämna sina projekt i ett land om media flyttar sin uppmärksamhet till ett annat land? – Ja det är ju det farliga att det blir inte längre behoven som styr insatserna utan det blir andra faktorer som ligger bakom. Det är faktiskt så i biståndssammanhang att den enes bröd är den andres död och att pengarna och insatserna flyttas från ett land till ett annat. Ett annat exempel på en orimlig snedfördelning av svenskt bistånd som Läkare utan gränser har tagit fram gäller Indien och Moçambique . Moçambique drabbades av översvämningar som slog mot 1,5 miljon människor, strax innan hade Indien drabbats av långt värre katastrof som slog mot 13 miljoner människor, men det var Moçambique som fick pengarna. Den viktigaste anledningen var att tv lättare kom åt att filma katastrofen i Moçambique än i Indien – Bilderna som man sänder blir ju inte lika uppseendeväckande, inte lika attraktiva som till exempel de bilder som förmedlades från Moçambique där man filmade från helikoptrar över det översvämmade området. Man visade bland annat en kvinna som tagit sin tillflykt uppe i ett träd och födde sitt barn i trädet. det var ju väldigt slagkraftiga bilder.
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".