Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många svenska barn i pedofilhärvan

I tisdags greps en 41-årig man strax utanför Stockholm för sexövergrepp på barn och för barnpornografibrott. Enligt Anders Persson, som är svensk polis vid Interpol, handlar det om många bilder som den här mannen är ansvarig för.
– Ja, det kan röra sig om tusentals bilder, säger han. Anders Persson berättar också att man känt till bilder från den här mannen i flera år. Han har dock dolt sitt brott genom att maska bilderna och därmed försvårat identifieringen. Därför har det tagit lång tid innan polisen kunnat gripa honom. Psykologer inkopplade tidigt Psykologen Olof Risberg vid Rädda Barnen berättar att även psykologer varit inkopplade länge i arbetet. – Jag vet att barnpsykiatrin har varit med redan från början, säger han. Strax efter tillslaget började man höra barn och det tycker jag är fantastiskt bra. Den hjälp de får hoppas jag är omfattande, inte bara psykoterapi utan också stöd i allmänhet. – Dessa barn har också familjer som behöver stöd och det har man rätt till. Det är också så att sådant här har en tendens att sprida sig. Det är kanske på ett ganska litet område detta har skett, många av de inblandade flickorna kanske känner varandra till exempel. Det är mycket viktigt att man också stöttar i skolan och inte tystar ner utan med förståelse och respekt tar hand om de drabbade. Men vet föräldrarna om att deras barn har varit utsatta? – Jag vet inte hur det är i detta fall, men i andra fall som jag känner något bättre, är det så att föräldrarna inte har vetat om något. Det blir naturligtvis en oerhörd chock när man får reda på att ens barn har vart med om någonting sådant här. Ett fåtal identifierade Polisen Anders Persson säger också att det bara är ett fåtal av de barn som förekommer på barnporrbilder runt om i världen som är identifierade. Polisen har en stor databas med tusentals bilder där 15 av de identifierade är svenska barn.. – Vi har för närvarande omkring 150 000 bilder och på dessa är det cirka 20 000 offer runt om i världen. Hur många är identifierade? – För närvande är det 177 offer som vi har namn på och det är bildserier om är relativt färska, som är producerade 4 åren. Men om man då kan identifiera upp till 15 barn här i Sverige låter det som ganska mycket? – Ja, procentuellt sett är den en enorm ökning. Svensk polis har redan tidigare legat långt framme i det här arbetet. Det största antalet offer är just från Sverige.
Camilla Kvartoft, P1-morgon, och Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".