Trafikanter åker med falska sms-biljetter

Uppdaterad 08:15
Det finns personer som tjuvåker på buss och tunnelbana med falska sms-biljetter i mobiltelefonen, skriver tidningen Metro på fredagen. Fuskarna laddar ner program från internet till mobiltelefonen som spärrvakter och busschaufförer ofta låter sig luras av.

– Sms-fusket är, än så länge, på en mycket låg nivå, enligt vår egen statistik, säger Björn Holmberg, presschef på Storstockholms Lokaltrafik, SL.

Hur länge har ni känt till det här?

– När det gäller sms-biljetten så har vi kunnat avslöja, genom vår avgiftskontroll, enstaka försök med förfalskningar ända sedan vi införde det här.

I Stockholm och i många andra orter runt om i landet går det att köpa biljett till lokaltrafiken med hjälp av mobiltelefonen. Resenären visar sedan upp telefonens display för chauffören eller spärrvakten och får åka med.

Metro skriver på fredagen att det finns program på internet som gör att telefonen kan visa upp falska biljetter. Tidningens reporter lyckades resa åtta gånger av tio.

Enligt Metro använder minst ett hundratal personer bluffsystemet.

Björn Holmberg menar dock att deras kontroller avslöjar fuskbiljetterna.

– Det går att avslöja av vår biljettkontroll som vet precis vilka koder som det ska vara. Däremot finns det naturligtvis möjlighet att man kan slinka igenom i tunnelbanespärren eller hos busschauffören. Men det finns sådana möjligheter med andra biljettyper också. Det finns färgkopiatorer och möjligheter att bara hoppa över spärren om man är kriminellt lagd.

Hur är det juridiskt med den här biljetten? Är det här ett allvarligare fel eller brott, jämfört med att planka?

– Att förfalska biljetter är mycket allvarligare och vi polisanmäler alltid alla förfalskningar, säger Björn Holmberg, presschef på SL.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se