Frågor kring styckmordsdomen i Halmstad

Dagen efter den uppmärksammade styckmordsdomen i Halland, väcker fallet många frågor. Trots att en man erkänt mordet, fälldes han inte av tingsrätten. Hans kamrat som också träffade offret på mordkvällen, gick också fri, eftersom han aldrig ens åtalats för mord eller dråp.
– Det är inte straffbart att befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Det är viktigt att slå fast och det tycker nog de flesta är väldigt bra. Men om det bara är två personer, där minst en är ansvarig, då är det mycket svårt för allmänheten att begripa att man inte kan klippa till och döma båda, säger överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö. Lindomefallet är det mest kända. Två personer rånade en pensionär och slog ihjäl honom med en stekpanna, men skyllde på varann, och ingen fälldes för dödandet. Men man kan dömas för planering av ett dåd, man kan dömas för att ha främjat det, man kan dömas för att ha varit på plats och gett sitt tysta stöd. Men man kan inte dömas, för att bara ha varit där. Sven Erik Alhem ger en bild av en fullsatt biosalong, där polisen hittar en AK4 under en av stolarna, och sen döms alla för vapeninnehav. Det tycker dom flesta är orimligt. Men när kretsen av misstänkta krymper, minskar också tvärsäkerheten. – Allmänheten förstår biosalongsexemplet utmärkt väl. Där kan man ju associera sig själv med en av biobesökarna. Men om det gäller två misstänkta mördare har allmänheten ingen rimlig möjlighet eller fantasi nog att associera med den situationen. Därför blir regeln att hellre fria än att fälla blir mer naggad i kanten i allmänhetens synsätt tror jag. Vad gäller det senaste fallet i Halmstad, så säger chefsåklagare Ingela Sörgaard i Halmstad till Ekot idag att hon ännu inte bestämt sig för om hon ska överklaga till hovrätten, eller ej. Kriminalinspektör Lars Hamrén, som lett polisens utredningsarbete säger att om det blir en ny rättegång, finns det inte mycket han kan göra för att ändra bevisläget, han sätter i så fall sitt hopp till nya, överraskande omständigheter. – Det kanske finns folk som gömt sig i buskarna och dyker upp när de ser utfallet av den här domen, men vet aldrig. Finns det någonting i utredningen som ni kunnat göra annorlunda? – Vi kanske hade kunnat göra vissa saker i en annan ordning, men några fel har vi inte gjort som jag ser det.
Kristina Hedberg, Ekot och Fredrik Nyberg, Sveriges Radio Halland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".