Djuphavens rovfiskar på väg att försvinna

De stora världshaven är på väg att tömmas på fisk. Det visar den hittills största kartläggning som någonsin gjorts av beståndet av fisk. De kanadensiska forskarna visar att 90 procent av rovfisken som torsk, hälleflundra och haj har försvunnit.
På havsytan verkar allt som vanligt, men i djupet, har dramatiska förändringar skett. Våra världshav är i kris. Av alla rovfiskar, finns det nu bara ett bestånd på 10 procent kvar. De populära matfiskarna som torsk, hälleflundra, tonfisk och svärdfisk håller helt på att försvinna. De kanadensiska forskarna som gjort undersökningen trodde att det i huvudsak var kusterna som var utfiskade och att det fanns ett stort bestånd kvar i djuphavet. Men så är det inte. Susan Baden är marinbiolog och hon menar att för att det överhuvudtaget ska gå att rädda bestånden, så måste fiskerinäringen och politiker agera internationellt. – Man får inte agera på annat håll där andra bestånd är hotade. Då flyttar fisket dit och utfiskar det andra beståndet. Så det är ganska bra för beståndens återhämtande att man är överens och gör det samtidigt. Susan Baden säger att industrifisket har fått expandera ostört sen 1960-talet och är en viktig faktor till hur det ser ut i haven nu. Men även det illegala fisket har ökat. Hon säger att det fortfarande finns hopp för rovfisken men då måste bestånden få vila. Annars kan det bli än mer dramatiska konsekvenser än vad vi sett idag. – Bestånden kan krascha, det vill säga komma ner på en sådan nivå att de inte kan återhämta sig. Det har skett med torskbeståndet vid George´s Bank eller Grand Banks. Vad händer då? – Andra fiskar tar över den hotade fiskens roll i ekosystemet så att denna inte kan komma tillbaka, säger Susan Baden.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".